Furnizare de Panou unic Nidyon pentru umplutură antiseismică pentru construcția de umplutură antiseismică ușor armată în DC, care urmează să fie finalizată la fața locului cu 4 cm de chit (clasa cel puțin egală cu C20/25, φ max 5 mm) pe fiecare parte , constând din:
Asamblarea la fața locului a panourilor pentru pereți de umplere antiseismică, inclusiv alinierea și instalațiile sanitare. (timp de referință 15min/m2).
Descriere
Panoul „NITRA” (Nidyon Single Panel for Anti-Seismic Infill) este un cofraj „restul” pentru construcția de pereți izolați de umplutură tip sandwich, pentru clădiri cu structuri din beton armat sau cu cadru din oțel. Utilizarea acestuia are ca obiectiv realizarea pereților de umplutură deja izolați și conectați corespunzător la structurile portante, conform prevederilor Standardelor Tehnice pentru Construcții în zone seismice (par. 7.2.3 DM 14/01/08), permițând la în același timp o mare ușurință de instalare și reducerea timpilor de construcție. Performanțe acustice și termice ridicate care permit atingerea celui mai bun nivel de clasificare energetică.
Se compune dintr-o singură foaie de EPS-RF 80 kPa (polistiren expandat sinterizat cu auto-stingere) avand dubla functie de "suport" pentru beton in momentul turnarii si de strat izolator. Două plase electrosudate cu diametru subțire sunt dispuse pe cele două fețe exterioare. Panoul este completat la fața locului prin realizarea de conexiuni simple la structurile din jur, cu pregătirea sistemelor și cu aplicarea betonului prin pulverizare cu ajutorul mașinilor de tencuială obișnuite. Ulterior se efectuează o netezire exterioară a unui finisaj simplu care completează peretele. Nu este necesar să tencuiești, deoarece peretele sandwich astfel obținut se pretează să fie vopsit direct.
Grosimea izolației poate fi personalizată în funcție de cerințe, până la maximum 30 cm.
Baze de reglementare
Prevederile legislative introduse recent prin DM 14/01/2008 „Standarde tehnice pentru construcții”, introduc obligația conform căreia, „cu excluderea exclusivă a panourilor interioare de umplutură cu o grosime care nu depășește 100 mm, elementele de construcție fără structura a căror deteriorarea poate cauza pagube persoanelor, trebuie verificate, împreună cu legăturile acestora la structură, pentru acțiunea seismică corespunzătoare fiecăreia dintre stările limită considerate” (vezi § 7.2.3).
Motivul acestei prescripții este explicat în Circulara ministerială nr. 617 din 2 februarie 2009 (Instrucțiuni de aplicare a Noilor standarde tehnice pentru construcții), care în anexa § C8.A.9, „Indicații suplimentare pentru elementele nestructurale și sistemele supuse acțiunilor seismice” , are următorul cuprins:
„Daunele cauzate de cutremur asupra componentelor și sistemelor nestructurale au reprezentat o preocupare majoră de câteva decenii. Deși au existat îmbunătățiri dramatice în răspunsul sistemelor structurale care rezistă forțelor laterale, cutremurele au continuat să dezvăluie puțină atenție acordată ancorajului și contravântuirii componentelor și sistemelor nestructurale. Chiar și în cazurile în care cutremurele au cauzat daune reduse sau deloc la sistemele structurale ale clădirilor, componentele nestructurale au suferit daune extinse, mai ales din cauza ancorării sau contravântuiri necorespunzătoare. Daunele seismice la instalațiile nestructurale nu pot fi extrem de grave.
Circulara propriu-zisă (§ C7.3.6.3) permite utilizarea unei soluții simple evitând efectuarea prea multor calcule:
„Se poate lua în considerare performanța constând în evitarea prăbușirilor fragile și premature și posibila expulzare sub acțiunea Fa a blocării, realizată prin introducerea de plase ușoare de ipsos pe cele două laturi ale zidăriei, legate între ele și de structurile înconjurătoare la o distanță care nu depășește 500 mm atât pe orizontală, cât și pe verticală, sau cu introducerea unor elemente de armătură orizontale în paturile de mortar, la o distanță care să nu depășească 500 mm.
Soluții precum cea de mai sus vor fi foarte costisitoare din punct de vedere executiv.
Tehnologia Seasons House by Nidyon, cu linia de module NITRA, oferă o alternativă, valabilă, economică, rapidă și absolut în conformitate cu noile Regulamente pentru pereții de umplutură în zone seismice: panourile de umplutură antiseismice NITRA
Proiectare
Panourile de umplutură NITRA creează învelișul opac al clădirilor a căror structură portantă este creată folosind un sistem încadrat de grinzi și stâlpi. Prin urmare, panourile vor fi așezate în interiorul unor „goluri” dreptunghiulare delimitate de stâlpii și grinzile deja existente.
În funcție de situațiile specifice, se pot adopta diferite moduri de agățare a panourilor NITRA la structurile portante menționate mai sus.
Manualul tehnic atașat conține descrierea a 3 soluții pe care Compania le propune (indicate Caz A, Caz B și Caz C). Alegerea celei mai potrivite soluții pentru cazul specific trebuie convenită de proiectantul structurilor în colaborare cu biroul tehnic Seasons House by Nidyon și cu clientul.
Biroul tehnic Seasons House by Nidyon furnizează un raport specific de calcul și verificare a pereților de umplutură cu referire la acțiunile în afara planului prevăzute de Standardele Tehnice (acțiune seismică și eoliană), pe baza unor experimente specifice efectuate pe probe caracterizate de cele mai disparate. grosimi si dimensiuni.
Fazele de execuție
Diferitele faze de construcție care pot fi urmate pentru asamblarea panourilor de umplere antiseismică NITRA sunt ilustrate în manualul tehnic atașat. În special, sunt afișate detaliile de agățare.
Ca și in cazul pereților portanți, panourile sunt furnizate sub forma unor elemente modulare care trebuie conectate corespunzător între ele si cu elementele înconjurătoare (grinzi, stâlpi și deschideri) prin introducerea de armături suplimentare.
Deși sunt suficiente pentru a rezolva majoritatea cazurilor de utilizare normală, dimensiunea acestor armături depinde de luminile și tensiunile care afectează lucrarea. Pentru a descărca detaliile tehnice ale diferitelor cazuri furnizate și manualul tehnic actualizat, consultați secțiunea ANEXE.